Πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει όταν εμφανιστεί στο στόμα το πρώτο δόντι ή το αργότερο στα πρώτα γενέθλια. Είναι σημαντικό να γίνεται σε αυτή την ηλικία, γιατί:

 • Τα προβλήματα του στόματος και κυρίως η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστούν από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία
 • Πρέπει από νωρίς να καθιερώνονται καλές συνήθειες και να αποφεύγονται οι κακές, ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος.

Η πρώτη επίσκεψη αφορά κυρίως στην ενημέρωση των γονέων για θέματα σχετικά με:

 • Τη διάπλαση, την ανατολή και τη σημασία των νεογιλών και μόνιμων δοντιών
 • Τη φροντίδα των δοντιών και του στόματος
 • Τη διατροφή και τη σχέση της με την υγεία των δοντιών
 • Τους τρόπους πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας
 • Τις στοματικές συνήθειες (π.χ. θηλασμός δακτύλου, πιπίλας) καθώς και το πώς και πότε πρέπει αυτές να διακόπτονται
 • Τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών

Η πρώτη εξέταση γίνεται διακριτικά, χαλαρά και σαν παιχνίδι, ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με τον οδοντίατρο και να αισθανθεί ότι είχε μια ευχάριστη εμπειρία.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η υγεία των νεογιλών δοντιών;

 • Διατηρούν τον απαιτούμενο χώρο, προκειμένου τα μόνιμα δόντια να ανατείλουν στη σωστή θέση και με τη σωστή φορά
 • Συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη των γναθικών οστών και μυών
 • Διευκολύνουν τη μάσηση και την άρθρωση του παιδιού όταν αρχίσει να μιλά
 • Ενδεχόμενη εμφάνιση τερηδόνας προκαλεί συχνά πόνο, πυρετό και είναι φυσικά μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία για το παιδί

Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονέων τόσο πριν την πρώτη επίσκεψη όσο και πριν από τις επόμενες. Είναι εκείνοι που προετοιμάζουν το έδαφος ώστε το παιδί να νιώσει άνετα στο οδοντιατρείο χωρίς φόβο και στρες. Η καλύτερη τακτική είναι η εξής:

 • Εξηγούμε στο παιδί ότι ο οδοντίατρος είναι φίλος μας και φροντίζει για να έχουμε γερά δόντια
 • Φερόμαστε εντελώς φυσιολογικά, αλλιώς θα μεταφέρουμε στο παιδί ένταση
 • Δεν χρησιμοποιούμε φράσεις όπως «μη φοβάσαι», «δεν θα πονέσεις» κτλ. Το παιδί σε αυτές τις ηλικίες δεν μπορεί να εστιάσει στην άρνηση, αντίθετα θα σταθεί στο «φοβάμαι» και το «πονάω»
 • Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο κλίμα με το παιδί και να εντάξουμε την επίσκεψη σε αυτό.

Ο οδοντίατρος από την πλευρά διαθέτει τη γνώση, τις δεξιότητες και την κατάρτιση, ώστε να αναπτύξει με το παιδί σχέση εμπιστοσύνης από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις. Οδοντίατρος, γονείς και παιδί πρέπει να λειτουργούν σαν μια ομάδα με άψογη συνεργασία!

Ενδοδοντική θεραπεία

Τα νεογιλά δόντια του παιδιού είναι πιο μικρά με πιο λεπτή αδαμαντίνη από τα μόνιμα. Τα νεύρα μάλιστα βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα τα δόντια να γίνονται αρκετά ευπαθή στην τερηδόνα. Αυτό αφορά σχεδόν πάντα τους νεογιλούς τραπεζίτες.

Όταν έχει προσβληθεί το πάνω μέρος των νεύρων (όχι χαμηλά στις ρίζες), τότε κάνουμε ένα είδος απονεύρωσης που ονομάζεται πολφοτομή. Είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται ειδικά στα παιδιά, γιατί η κανονική ενδοδοντική θεραπεία θα τα ταλαιπωρήσει. και θα τα τρομάξει.

Στην πολφοτομή αφαιρούμε το πάνω μέρος του νεύρου, μιας και συνήθως αυτό είναι που έχει τη φλεγμονή. Έπειτα σφραγίζουμε το δόντι με ειδικό υλικό και διατηρούμε ζωντανά τα νεύρα στο κάτω μέρος του δοντιού, δηλαδή στις ρίζες.
Έτσι σώζουμε το νεογιλό δόντι μέχρι να πέσει φυσιολογικά και να ανατείλει το μόνιμο.

Για περισσότερη προστασία στο δόντι με πολφοτομή μπορούμε να το καλύψουμε με στεφάνη, η οποία αφαιρείται όταν φτάσει η ώρα για να πέσει το νεογιλό δόντι.

Η διατήρηση του νεογιλού δοντιού είναι πολύ σημαντική, γιατί η απώλειά του μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα και να χρειαστεί μηχανισμός διατήρησης χώρου.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι ακίνδυνη, αφού αυτά θα πέσουν. Όμως πέρα από τον πόνο και το οίδημα που μπορεί να εμφανίσει το παιδί, η τερηδόνα στα νεογιλά μπορεί να προσβάλει και τα μόνιμα δόντια που ανατέλλουν.

Η παιδική τερηδόνα εμφανίζεται στην ηλικία μεταξύ 2 και 5 ετών. Μπορεί όμως να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό αν γονείς ακολουθήσουν μια σειρά από οδηγίες.
Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο και θα σας κατευθύνει για να προστατεύσετε αποτελεσματικά τη στοματική υγεία του παιδιού σας.

ΑμεΑ

Τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) εμφανίζουν πολύ συχνά οδοντικά προβλήματα, γιατί δυσκολεύονται να φροντίζουν τη στοματική τους υγιεινή σε τακτική βάση. Τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν και επιβαρύνουν την καθημερινότητά τους.

Η οδοντιατρική περίθαλψη και φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί ακόμα να θεωρείται στην εποχή μας «πολυτέλεια». Αντίθετα, είναι κάτι που συμβάλλει κι αυτό από την πλευρά του στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην κοινωνία.

Το μεγαλύτερο ποσοστών των ΑμεΑ είναι σε θέση να λάβει οδοντιατρική φροντίδα στο χώρο του ιατρείου και να αποφύγει έτσι τη χρήση γενικής αναισθησίας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι απαραίτητη η παρουσία των γονιών, διότι τα παιδιά φοβούνται πολύ και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άγνωστα πρόσωπα. Οι οδοντιατρικές εργασίες σε ΑμεΑ εκτελούνται στο συντομότερο δυνατό χρόνο, γιατί τα παιδιά αυτά δεν αντέχουν τις μεγάλες συνεδρίες.

Το σημαντικότερο κομμάτι είναι η ενημέρωση των γονέων ή των συνοδών τους σε θέματα πρόληψης και στοματικής υγιεινής. Με τις κατάλληλες προληπτικές ή θεραπευτικές επεμβάσεις στο ιατρείο και σωστή στοματική υγιεινή, τα παιδιά ΑμεΑ θα έχουν τη στοματική υγεία που δικαιούνται.

Εμφράξεις

Μετά την αφαίρεση της τερηδόνας το νεογιλό δόντι σφραγίζεται με ειδικό υλικό που έχει διαφορετική σύσταση απ’ αυτό που χρησιμοποιείται στους ενηλίκους. Το σφράγισμα κατασκευάζεται από σύνθετη ρητίνη και έχει λευκό χρώμα.

Προληπτικές καλύψεις

Όταν ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι του παιδιού γύρω στα 6, μπορούμε να τα προστατεύσουμε από την τερηδόνα χρησιμοποιώντας τις προληπτικές καλύψεις.

Γίνονται με απολύτως ασφαλή, ρευστά ρητινώδη υλικά που καλύπτουν διάφορες φυσικές οπές ή σχισμές που έχουν οι πάνω επιφάνειες των γομφίων. Με την εξομάλυνση της επιφάνειας δεν υπάρχουν πια θύλακες όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μικρόβια και να προκαλέσουν τερηδόνα.

Για την τοποθέτηση των καλύψεων δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε οδοντική ουσία και βεβαίως δεν χρησιμοποιούμε τροχό.

Θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τις καλύψεις και να επαναλάβουμε τη διαδικασία για τους δεύτερους μόνιμους γομφίους όταν ανατείλουν γύρω στα 12.

Φθορίωση

Με τη φθορίωση προστατεύουμε τα παιδικά δόντια από την τερηδόνα είτε προληπτικά είτε και θεραπευτικά όταν η νόσος δεν έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Ουσιαστικά απλώνεται στα νεογιλά δόντια του παιδιού ένα gel με υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο που καταστέλλει τη δράση των μικροβίων.

Καλό είναι η φθορίωση να αρχίζει στην ηλικία των 3-4 ετών προληπτικά και να επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Συστήνουμε επίσης τη φθορίωση και για τις ηλικίες 6 έως 15 ετών, για να προστατεύσουμε από νωρίς τα μόνιμα δόντια που ανατέλλουν.

error: Content is protected!!!