Προληπτικές καλύψεις

Οι προληπτικές καλύψεις είναι μια τεχνική που – όπως και η φθορίωση – προστατεύουν από την τερηδόνα. Συνιστάται κυρίως για τα παιδιά αλλά και για ενήλικες που κινδυνεύουν άμεσα με τερηδόνα.

Οι μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών δεν είναι επίπεδες. Έχουν μικρές σχισμές και οπές που είναι δύσκολο να καθαριστούν με το βούρτσισμα και εκεί ακριβώς συγκεντρώνονται υπολείμματα τροφών και μικρόβια. Για να αποφύγουμε την τερηδόνα, καλύπτουμε τις οπές και τις σχισμές με συνθετικό υλικό, εξομαλύνοντας την επιφάνεια του δοντιού και κάνοντας πιο εύκολο τον καθαρισμό της.

Στοματική υγιεινή

Όλοι ξέρουμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αλλά πολλές φορές δεν τηρούμε το χρυσό αυτό κανόνα.

Όλα ξεκινούν από την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Εκείνος θα σας εξετάσει και θα εκτιμήσει τη συνολική κατάσταση της στοματικής σας υγείας. Κυρίως θα διαπιστώσει αν και σε ποιο βαθμό παρουσιάζετε περιοδοντικά προβλήματα, ώστε να εφαρμόσει τις κατάλληλες προληπτικές εργασίες.

Αν χρειαστεί, προχωρούμε σε καθαρισμό των δοντιών από την πλάκα και την τρυγία, για να αντιμετωπίσουμε την ουλίτιδα και να προλάβουμε την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας.

Η στοματική υγιεινή είναι πάνω απ’ όλα σωστή ενημέρωση. Κατά την επίσκεψή σας θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες ώστε να φροντίζετε αποτελεσματικά την υγεία των δοντιών σας και να αποφύγετε έτσι πιο περίπλοκες και δαπανηρές θεραπείες στο μέλλον.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο (περίπου ανά εξάμηνο) διασφαλίζουν ότι τυχόν προβλήματα θα αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για διεξοδική ενημέρωση και διευκρινίσεις γύρω από όλα όσα αφορούν τη στοματική υγιεινή.

Φθορίωση

Η φθορίωση των δοντιών είναι μια προληπτική θεραπεία που προστατεύει από την τερηδόνα.

Το φθόριο (fluoride) ενδυναμώνει την αδαμαντίνη (σμάλτο) και κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικό στα οξέα που παράγουν τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας.

Όταν παραμελούμε τη στοματική μας υγιεινή, το περιβάλλον στο στόμα γίνεται υπερβολικά όξινο και αυτό προκαλεί απώλεια ασβεστίου από την αδαμαντίνη, η οποία αδυνατίζει. Έτσι ευνοείται η ανάπτυξη τερηδόνας. Αν δεν έχει σχηματιστεί κοιλότητα στο δόντι, τότε η φθορίωση, εκτός από προληπτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θεραπευτικά για την αρχόμενη τερηδόνα.

Η φθορίωση εφαρμόζεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους προληπτικά, αλλά και σε ενήλικες που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας και υπερευαισθησία.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γίνεται με διάφορα ειδικά σκευάσματα σε μορφή διαλύματος ή gel. Βεβαίως μπορούμε να προσλάβουμε κάποιες ποσότητες φθορίου και με τη διατροφή (π.χ. τρώγοντας ψάρια), με συμπληρώματα και χρησιμοποιώντας φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.

error: Content is protected!!!